Urus akaun anda dengan mudah, bayar bil dan dapatkan ganjaran dengan redONE 1App.

redONE bekerjasama dengan DWA untuk memacu Program Usahawan Digital

KUALA LUMPUR – redONE Network Sdn Bhd (redONE), Operator Rangkaian Maya Mudah Alih (MVNO) terbesar ASEAN, telah menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) dengan Digital Way Academy Sdn. Bhd. (DWA) – perusahaan sosial pendidikan, untuk memacu usaha peningkatan kemahiran digital dan kemahiran semula untuk rakyat Malaysia melalui Program Usahawan Digital, melalui salah satu Program Kemajuan Kerjaya KPT (Trek Keusahawanan) pertama yang dikuasakan oleh Kementerian Pengajian Tinggi, Malaysia.

Majlis menandatangani MoA ini telah diadakan pada 4 Mac 2022 di ibu pejabat Akademi Digital Way di Kuala Lumpur. Hadirin majlis yang hadir terdiri daripada delegasi DWA, redONE, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan UTMSPACE. redONE diwakili oleh Ketua Pegawai Jualannya, Ben Teh, manakala DWA diwakili oleh Pengasas mereka, iaitu Pengerusinya Dato’ Wei Chuan Beng dan Pengarah Urusannya Cik Wei Su Hwa.

Dalam ucapannya, Ben Teh berkata MoA ini akan mewujudkan perkongsian strategik antara DWA dan redONE dalam pembangunan penting usahawan digital, terutamanya bagi graduan yang menganggur. Beliau menegaskan, “Kita perlu membantu usahawan muda memanfaatkan ekonomi digital dengan lebih baik dan mencipta penyelesaian yang berdaya maju untuk menyelesaikan isu pengangguran dalam kalangan graduan baharu supaya mereka boleh mempunyai peluang yang mencukupi untuk meningkatkan kualiti hidup mereka malah berkembang maju dalam jangka panjang.”

Dato’ Wei Chuan Beng, Pengerusi DWA yang juga Profesor Adjung UTM, menekankan, “Bagi menangani kadar pengangguran yang tinggi dan kekurangan pekerjaan, keusahawanan digital adalah formula untuk membawa lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia sambil memacu kemajuan negara kita ke arah menjadi sebuah negara yang didorong oleh digital. Melalui perkongsian ini, usahawan digital terlatih akan mendapat manfaat daripada ekosistem usahawan holistik redONE, membolehkan mereka berkembang maju dalam persekitaran yang disokong. Inisiatif ini adalah permulaan usaha kami dalam mempersenjatai tenaga kerja kami dengan kemahiran digital untuk menyesuaikan diri dengan era digital baharu dan peluang kerjaya baharu yang akan datang”.

Cik Wei Su Hwa, Pengarah Urusan DWA, turut menekankan, “Perkongsian ini merapatkan kerajaan (KPT), industri (redONE) dan Universiti (UTM) untuk melengkapkan usahawan baharu dengan kompetensi utama untuk membina perniagaan digital moden. Bersama UTM , kami telah mereka bentuk kurikulum yang sangat relevan dalam Pembangunan Perniagaan Digital, dipasangkan dengan kecekapan hidup seperti Pertumbuhan Minda, Kepimpinan dan Komunikasi. Selain itu, kaedah pembelajaran direka untuk memastikan pembelajaran yang berkesan, termasuk kajian kes, simulasi dan bimbingan”.

redONE dan DWA berganding bahu dalam meluaskan impak dalam Malaysia untuk menjadikan keusahawanan digital lebih mudah diakses dan inklusif untuk mencapai impak yang besar dan berpanjangan untuk belia Malaysia, yang akan menjadi penyumbang penting kepada masyarakat dan ekonomi.

Melalui perkongsian ini, graduan Malaysia yang menganggur yang layak boleh mendapat manfaat daripada program yang dibangunkan bersama oleh UTM dan DWA, yang diketuai oleh pakar subjek yang berkelayakan tinggi dari UTM untuk membina kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk menerajui perniagaan digital moden dengan pantas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
English Language
Bahasa Malaysia
Malaysia Flag
Singapore Flag
Thailand Flag

EN | BM